خشکی چشم چیست؟ علائم + درمان

زمان مطالعه: ۶ دقیقه

خشکی چشم به شرایطی گفته می‌شود که چشم‌ها به دلایل مختلفی نظیر کمبود ترشح اشک، تبخیر زیاد اشک، عوامل محیطی مانند باد، گرد و غبار، استفاده از لنزهای تماسی و … خشک شده باشند. این شرایط باعث ایجاد علائمی مانند سوزش، خارش، سایش، قرمزی و غیره در چشم‌ها می‌شود. درمان خشکی چشم شامل استفاده از قطره‌های مرطوب کننده چشم، کاهش عوامل تحریک‌کننده، استفاده از عینک‌های مخصوص خشکی چشم و در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد. همچنین، انجام تغییرات در سبک زندگی مانند مصرف آب کافی، استفاده از رطوبت‌دهنده‌های هوا، جلوگیری از استفاده از دخانیات و محافظت از چشم‌ها در برابر نور خیره‌ کننده نیز می‌تواند به کاهش این عارضه کمک کند.

خشکی چشم چیست؟


خشکی چشم به این معنا است که چشمان شما به دلیل کمبود آب یا رطوبت، به خصوص در نواحی پوستی چشم، خشک شده‌اند. این مشکل ممکن است با سوزش، خارش، درد، تورم، قرمزی، بی قراری، خستگی و کاهش دید مرتبط باشد. بسیاری از عوامل می‌توانند باعث ایجاد این بیماری می شود.، از جمله استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی، محیط خشک، استفاده از لنزهای تماسی، بیماری‌ها، داروها، کمبود ویتامین‌ها و غیره. درمان این بیماری شامل استفاده از قطره چشمی، ژل چشمی، ایجاد مرطوبیت، استفاده از فیلترهای هوایی، جلوگیری از تماس مستقیم با اجسام گرم و سرد و غیره است. در صورتی که علائم این بیماری باعث اختلال در زندگی شما شده باشد، بهتر است به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید تا درمان مناسب را انتخاب کنید.

برای خشکی چشم چه باید کرد؟

برای کاهش عارضه این بیماری، انجام چندین روش و تغییر در عادات روزانه می‌تواند مفید باشد:

۱.استفاده از قطره‌های مرطوب کننده: این قطره‌ها باعث افزایش مرطوبیت چشم می‌شوند و به کاهش خشک بودن چشم کمک می‌کنند. بهتر است از قطره‌های چشمی بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.

۲.استفاده از ژل چشم: این محصولات به عنوان یک جایگزین برای قطره‌های چشمی استفاده می‌شوند و ماندگاری بیشتری دارند.

۳.استفاده از فیلترهای هوایی: فیلترهای هوایی باعث حفظ رطوبت هوا و کاهش علائم این بیماری می شود.

۴.استفاده از عینک‌های ضد خشکی: این عینک‌ها با استفاده از مواد خاصی که رطوبت را به خود جذب می‌کنند، می‌توانند به کاهش خشک بودن چشم کمک کنند.

۵.ایجاد رطوبت: استفاده از یک بخاری یا هوا ساز برای افزایش رطوبت در محیط می‌تواند به کاهش این عارضه کمک کند.

۶.کاهش استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی: استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی مانند تلفن همراه و کامپیوتر باعث خشک شدن چشم می شود، بنابراین کاهش زمان استفاده از این دستگاه‌ها می‌تواند به کاهش این بیماری کمک کند.

۷.تغذیه مناسب: مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین‌ها و اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ به کاهش این عارضه کمک می‌کند.

در صورتی که این روش‌ها باعث بهبودی نشد، بهتر است به یک پزشک چشم پزشکی مراجعه کنید تا بتوانند تشخیص دقیق و درمان مناسب را تجویز کنند. در برخی موارد، نیاز به درمان های خاص مثل کاوش نوری، جراحی، درمان های دارویی یا درمان های دیگر وجود دارد که بهتر است توسط پزشک تجویز شوند. همچنین، به یاد داشته باشید که خشکی چشم می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌هایی مانند بیماری های روماتیسمی، بیماری های گرفتگی دست و پا، بیماری های اتوایمیونی، بیماری های التهابی و دیگر بیماری ها، لذا برای بررسی مشکلات سلامتی و شناسایی مشکلات پنهان، مراجعه به پزشک الزامی است.

تاثیر امگا ۳ بر خشکی چشم

مطالعات نشان داده اند که مصرف مکمل های امگا ۳ می تواند به کاهش خشک بودن چشم کمک کند. امگا ۳ یک نوع اسید چرب است که در ماهی، ماهیان دریایی و برخی دیگر از منابع غذایی یافت می شود. برای این که بدن به امگا ۳ نیاز خود را برآورده کند، می‌توان از مکمل های امگا ۳ استفاده کرد. مطالعات انجام شده بر روی مصرف امگا ۳ برای درمان خشکی چشم نشان داده اند که این مکمل می‌تواند به کاهش علائم خشکی چشم کمک کند. با این حال، قبل از استفاده از مکمل های امگا ۳، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. چرا که مصرف برخی از مکمل های امگا ۳ ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشد و عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند. همچنین، مصرف بیش از حد امگا ۳ نیز ممکن است باعث عوارض جانبی مانند خونریزی و افزایش خطر بروز بیماری های قلبی-عروقی شود.

قطره برای خشکی چشم

قطره چشم برای این عارض یکی از راه های درمانی این بیماری است. این قطره ها به عنوان مرطوب کننده چشم عمل می کنند و به ترتیب باعث کاهش خشکی، ایجاد راحتی و جلوگیری از ایجاد آسیب به سطح چشم می شوند.
قطره چشم برای این بیماری می توانند شامل مواد مختلفی مانند پلیمرهای گلیسرین، پروپیلن گلیکول و کربوکسی متیل سلولز باشد. برخی از این قطره ها شامل عناصر معدنی مانند سدیم، پتاسیم و کلسیم نیز هستند که به کاهش التهاب چشم و بهبود علائم خشکی کمک می کنند.
از طرفی، استفاده از قطره چشم برای خشک بودن ناحیه چشم باید با دقت انجام شود و همواره به نکات زیر توجه شود:

  • قبل از استفاده از هر نوع قطره چشم، باید با پزشک خود مشورت کنید و دستورالعمل های درمانی را به دقت دنبال کنید.
  • قطره چشم را به صورت منظم و طبق دستورالعمل پزشک خود استفاده کنید.
  • استفاده از قطره چشم در بیش از حد می تواند باعث عوارض جانبی مانند تحریک چشم، حساسیت و التهاب شود.
  • قطره چشم را به صورت منظم و طبق دستورالعمل پزشک خود استفاده کنید.
  • هنگام استفاده از قطره چشم، دستان خود را به دقت قبل و بعد از استفاده با آب و صابون بشویید.
رژیم لوکرب چیست؟ برنامه غذایی + مزایا
بیشتر بخوانید

درمان خشکی چشم

درمان خشک بودن چشم شامل چندین روش است که بهترین نتیجه با استفاده از ترکیبی از آنها به دست می‌آید. در زیر به برخی از این روش‌ها اشاره می‌شود:

  • استفاده از قطره‌های چشم: قطره چشم مرطوب کننده بهترین راه درمان خشک بودن چشم است. این قطره‌ها حاوی چربی‌های ضروری مانند امگا ۳ هستند که به رطوبت چشم کمک می‌کنند.
  • تغییر شیوه زندگی: اگر شیوه زندگی شما باعث خشکی چشم شده است، می‌توانید با تغییر شیوه زندگی خود، این مشکل را بهبود ببخشید. از جمله این تغییرات می‌توان به بیشتر آب مصرفی، استفاده از سبزیجات و میوه‌های آب‌دار، اجتناب از کار با کامپیوتر و تلفن همراه برای مدت طولانی، و توقف از سیگار کشیدن اشاره کرد.
  • تزریق چربی: اگر خشکی چشم باعث شده است که محیط چشم شما آسیب ببیند، ممکن است پزشک شما به شما پیشنهاد دهد تزریق چربی در داخل پلک شما انجام دهید تا سطح چشم شما مرطوب شود.
  • استفاده از داروهای ترشح‌ آور: پزشک شما ممکن است به شما داروهایی که ترشح مایع در چشم‌های شما را افزایش می‌دهند تجویز کند. این داروها علاوه بر افزایش ترشح مایع در چشم، باعث مرطوب شدن چشم می‌شود و خشکی چشم را بهبود می‌بخشد.
  • درمان عفونت: در صورتی که خشکی چشم با عفونت چشمی همراه باشد، لازم است به درمان عفونت توجه شود.
  • تزریق بوتاکس: بوتاکس می‌تواند در درمان خشکی چشم مفید باشد. در این روش، بوتاکس در پلک های بالایی چشم تزریق می‌شود تا ترشح اشک را بهبود بخشد.
  • درمان با لیزر: در برخی موارد، درمان با لیزر می‌تواند برای خشکی چشم مفید باشد. در این روش، با استفاده از لیزر، غدد چشمی که از ترشح اشک مسئول هستند، تحریک می‌شوند تا بیشتر اشک تولید کنند.


همچنین، لازم به ذکر است که در صورت بروز خشک شدن چشم به صورت مداوم و با درد و علائم دیگر همراه باشد، لازم است به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید و درمان مناسب را طبق نظر او دنبال کنید.

اشک چشم مصنوعی چیست؟

اشک چشم مصنوعی یا همان قطره چشم مصنوعی، محلولی است که به صورت خارجی برای جبران کمبود ترشح اشک طبیعی در چشم استفاده می‌شود. این محلول معمولاً شامل یک یا چند ترکیب مرطوب کننده است که به طور معمول به صورت یک پماد یا قطره در دسترس هستند.
تولید کنندگان این محصولات معمولاً از ترکیباتی مانند پلی وینیل الکل، کربوکسی متیل سلولز، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و گلیسیرین استفاده می‌کنند که به چشم رطوبت می‌بخشند و از خشک شدن چشم جلوگیری می‌کنند.
مصرف اشک چشم مصنوعی معمولاً در مواردی که تولید اشک طبیعی کافی نیست و یا در برخی از موارد خشک بودن چشم ناشی از عوامل مختلف مانند استفاده از لنزهای تماسی، پیری، بیماری‌های روده، دیابت و استفاده از داروهای خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. مصرف اشک چشم مصنوعی در هر صورت، باید به صورت مشورت با پزشک صورت گیرد.

جمع بندی

خشک شدن چشم یک شرایط پزشکی است که ناشی از کمبود ترشح اشک طبیعی یا تبخیر زودرس اشک می‌شود و باعث ایجاد علائمی مانند خارش، سوزش، قرمزی و درد چشم می‌شود. برخی از عواملی که می‌توانند منجر به این بیماری شوند عبارتند از استفاده از لنزهای تماسی، پیری، بیماری‌های روده، دیابت و استفاده از داروهای خاص.
درمان این بیماری شامل تغییر در رفتارهای روزانه مانند استفاده از روش‌های کاهش استرس چشم، مصرف امگا ۳، استفاده از قطره چشم مصنوعی، پوشیدن عینک مخصوص و در مواردی، تجویز داروهایی مانند گاپنتین، سیکلوسپورین و دیگر داروها می‌شود.
در هر صورت، درمان این بیماری باید توسط یک پزشک چشم پزشکی نظارت شود و در صورت وجود علائم نگران‌کننده، باید به پزشک اطلاع داده شود. همچنین، بهتر است از عادت‌های روزانه مناسب برای حفظ سلامت چشم استفاده شود. امیدواریم از این مقاله لذت ببرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *